قسمت سوم: کاستی‌ها و راه حلها

یکی از دلایل بروز عدم تعادل در هر سیستمی کاستی‌ها است. تلاش کردیم تا ضعفهای سیستم بالاترین را گروه‌بندی کنیم و برای هر یک از آنها چاره‌جویی نماییم. برای جمع‌آوری و طبقه‌بندی مشکلات، مطالب مطرح شده در لینک‌های مختلف، کامنت‌ها، ایمیل‌ها و مقالات انتقادی را بررسی کرده‌ایم. در مجموع اکثر مشکلات را در شش گروه اصلی جای دادیم و تلاش کردیم برای هر یک از آنها چاره‌جویی کنیم:

۱- مشکل وب‌سایت‌های آلوده به بدافزار:

همانطور که توضیح دادیم آنچه ما را بیش از همه نگران کرده و موجب بروز واکنشهای سریع و اندکی بی‌تفکر از سوی ما شد به خطر افتادن امنیت کاربران بود. مدت زیادی از وقت خود را تا کنون صرف یافتن چاره برای این مشکل کرده‌ایم.

راه حل: برای حل این مشکل «بالاگروه امنیت شبکه» تشکیل شده است. این گروه دو فعالیت عمده را پیگیری خواهند نمود. این بالاگروه در اینجا مستقر هستند:

• تشخیص سریع‌تر سایتهای آلوده: از این پس گزارش‌های کاربران در مورد سایتهای مشکوک در یک بخش جداگانه ذخیره شده و به چند تن از افراد متخصص با ایمیل ارسال می‌شود تا سریعتر مورد توجه قرار بگیرد. اگر مشخص شود دومینی محتوی بدافزار است، از فرستادن لینک از طریق آن دومین جلوگیری می‌شود.

• تست هر لینک توسط API گوگل:
گوگل از سرویس API برای بررسی آلوده بودن هر صفحه اینترنتی به بدافزار استفاده ‌می‌کند.تلاش خواهیم کرد با استفاده از این سرویس، تمام لینک‌های ارسالی به بالاترین قبل از نمایش به بقیه از نظر سلامت امنیتی مورد آزمایش قرار گیرد. هنوز نیاز به بررسی بیشتر در مورد جزییات این سرویس و پیاده سازی آن در بالاترین داریم.

۲- مشکل اخبار غیر واقعی:

گفتیم که چگونه ارسال اخبار جعلی در طول زمان موجب سلب اطمینان افراد و ضربه به اعتبار بالاترین خواهد شد. تیم اجرایی بالاترین با وجود آن که نسبت به این موضوع بسیار حساس است اما تخصص و ابزار لازم برای تعیین اعتبار یک خبر را ندارد.

راه حل:برای حل این مشکل گروهی با نام «بالاگروه خبر» تشکیل شده است. این گروه از کاربران بالاترین، نظارت بر صحت اخبار ارسالی که از خبرگزاری‌های معتبر یا وب‌سایت‌های شناخته شده ارسال نشده باشند را بر عهده خواهند داشت. همچنین این گروه بر اعلام برنامه از سوی افراد صرفا مجازی و لینک‌های مشوق خرابکاری نیز نظارت خواهند داشت. اعضای این گروه از خبرنگارانی که کاربر بالاترین و مایل به همکاری با آنها هستند دعوت به همکاری می‌نمایند. این گروه در این محل مستقر هستند و مسؤولیت نظارت بر این گروه بر عهده بالایار۶ است.

۳- حجم زیاد کار و کمبود نیروی انسانی:

در عرض شش ماه گذشته تعداد ۶۹۵۸ گزارش در مورد لینک و ۱۴۸۴۳ گزارش تخلف در مورد نظرات به دست ما رسیده است. اگر حداقل زمان رسیدگی به شکایت یک کامنت یک دقیقه و هر گزارش لینک پنج دقیقه محسوب شود حداقل پنج ساعت در روز تنها باید به گزارش تخلفات رسیدگی شود. به طور متوسط روزانه ۵۰ ایمیل و درخواست از پشتیبانی به دست ما می‌رسد. موضوعات داغ نیاز به ویرایش و مراقبت دائم دارند. سوالات زیادی در بخش‌های مختلف پشتیبانی مطرح می‌شود که نیاز به بحث و پاسخگویی دارند. پتانسیلهای مختلف بالاترین در ایجاد بخش‌های جدید کاربری بلا‌استفاده مانده است. به خاطر کمبود نیروی انسانی رسیدگی به بسیاری از این مسائل با تاخیر بوده یا کلا انجام نشده است و باز هم به خاطر کمبود نیروی انسانی با وجود راه‌اندازی بخش پشتیبانی هنوز توانسته‌ایم از امکانات متعدد آن به طور کامل استفاده کنیم.

اولین راه حلی که به ذهن هر کس می‌رسد استفاده از نیروی کاربران دلسوز و قدیمی بالاترین است. تا مدتها مهمترین مشکل ما برای عدم استفاده از کاربران دغدغهٰ امنیتی بود. از آنجا که ما برای بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها از اطلاعات کاربران استفاده می‌کنیم فرض بر این بود که در صورتی که بخواهیم از نیروهای داوطلب کمک بگیریم لازم است این اطلاعات را در اختیار آنها نیز قرار دهیم و این امر کاملا با اصول امنیتی ما منافات داشت.

راه حل: برای حل این مشکل مسائل کاربری به دو گروه عمده تقسیم شدند:

* بدون نیاز به دسترسی به اطلاعات:
• تایید گزارش تخلفات لینک و بخش نظرات
• ویرایش موضوع‌های داغ
• پاسخ به سوالات عمومی کاربران
• بررسی تخلف و شکایت‌های سایتها
• بازنویسی و شفاف‌سازی قوانین بالاترین

* نیازمند به اطلاعات کاربری:
• تعلیق یا مسدود کردن شناسه
• پاسخ به مسائل کاربری خصوصی

از تعدادی از کاربران با سابقه بالاترین جهت همکاری داوطلبانه دعوت به همکاری شده و چندین کاربر به عنوان بالایار انتخاب شده‌اند. شرح وظائف و اختیارات بالایاران جدید در یک مطلب دیگر توضیح داده می‌شود. امید داریم با کمک مستقیم این دسته از کاربران دلسوز و با رسیدگی سریعتر به شکایات و درخواست‌ها نظم بیشتری در بالاترین برقرار شود. همکاری این گروه با بالاترین موجب خواهد شد مسائل کاربری به کاربران واگذار شده و نیروی تیم اجرایی بالاترین صرف بهبود کیفیت بالاترین شود. همچنین تصمیم‌گیری‌ها در چند لایه انجام می‌شود تا بتوانیم خطاهای انسانی را به حداقل خود برسانیم. بالایاران در بخش پشتیبانی سوالات عمومی کاربران را پاسخ خواهند داد

۴- نادرست بودن روند ایجاد و اجرای قوانین:

همهٰ شاهد اتفاقات ماه‌های گذشته بوده‌اید. همانطور که توضیح داده شد برخی مطالب برای سیستم هزینه‌بر بوده‌اند و باید به نوعی تعدیل میشدند. اکثر کاربران با کل موضوع، یعنی حذف لینکهای دارای عبارات رکیک و فیلتر شدن لینکهای توهین به ادیان موافق هستند اما با روند تصمیم‌گیری در بالاترین به شدت اختلاف نظر دارند.

ما هر آنچه از دستمان بر می‌آمد کردیم تا رضایت شما فراهم شود اما اذعان داریم ترتیب انجام این کارها نادرست بود. مسلما اگر ما ابتدا نظرسنجی انجام می‌دادیم، سپس بر اساس نتایج نظر سنجی قانونی را ثبت می‌کردیم و پس از اعلام قانون، لینک‌ها بر اساس آنچه قبلا اعلام شده بود حذف یا فیلتر می‌شد مخالفتی از سوی کاربران صورت نمی‌گرفت. ما همه این کارها را انجام دادیم اما با ترتیبی نادرست! این را به حساب فقدان دانش تخصصی مربوطه و نوپا بودن تجربه وب‌سایتهای فارسی با این حجم بگذارید.

راه حل: برای حل این مشکل دو کارگروه دیگر نیز تشکیل شده است.

• بالاگروه محتوا: این گروه به تعیین دقیق مصادیق مفاهیمی نظیر توهین‌آمیز، رکیک، توهین نژادی و سایر مفاهیم محتوایی مورد لزوم خواهد پرداخت. همچنین این گروه به گزارش‌های تخلف مربوط به مسائل بالا نیز رسیدگی خواهد کرد. این گروه در این محل مستقر هستند و مسؤولیت نظارت براین گروه بر عهده بالایار۹ خواهد بود. وبلاگ‌نویسانی که سابقه بیش از یک سال عضویت در بالاترین را داشته باشند و مایل به همکاری با این گروه هستند می‌توانند با بالایار۹ تماس بگیرند.

• بالاگروه قانون: این گروه با توجه به مشکلات اجرایی قوانین بالاترین، شفاف‌سازی قوانین و پس از آن بر اساس بازخوردهای گروه محتوا تدوین و اعلام قوانین جدید را بر عهده دارند. این گروه در این محل مستقر هستند و مسؤولیت نظارت براین گروه بر عهده بالایار۱۱ خواهد بود. کاربران می‌توانند پیشنهادات خود در مورد در بهبود قوانین بالاترین را در اتاق بالاگروه قانون مطرح کنند

۵- پیش‌بینی و پیش‌گیری از بحران:

برای بقا و سلامت هر سیستم لازم است به طور مداوم با استفاده از چندین ابزار علمی نیازها و نقاط ضعف سیستم بررسی شود. یکی از دلایل بروز بحران در بالاترین نا‌آگاهی ما نسبت به نیازها و معضلات بوده است. هر مشکل کوچک تا زمانی که به بحرانی بزرگ تبدیل نشده توجه بالاترین را جلب نکرده است. یکی دیگر از علل این امر عدم امکان گفتگوی دایم بین کاربران و بالاترین بوده است. گروه‌هایی که علاقمند به گفتگو و حل مشکلات بالاترین بوده‌اند به سایر محیط‌های مجازی خارج از بالاترین رفته‌اند. در این محیط‌ها بدون آن که امکان شنیدن صدای آنها توسط بالاترین ممکن باشد انتقاد کرده‌اند و به خاطر دیده نشدن انتقادات خشمگین شده‌اند.

راه حل: برای پیشگیری از بروز این وضعیت در آینده این راه‌ها پیش بینی شده است:

• آغاز به کار روابط عمومی بالاترین: فرد جدیدی به عنوان مسئول روابط عمومی به جمع ما پیوسته است و به زودی کار خود را آغاز خواهد کرد. مسئول روابط عمومی و وظائف و اختیارات وی در یک مطلب دیگر به طور کامل معرفی خواهد شد.

• فعال کردن بخش پشتیبانی: با کمک گروه جدید بالایاران تلاش خواهیم کرد که بخش پشتیبانی بیش از پیش فعال شود. مشکلات و انتقادات سریع‌تر و بهتر طبقه‌بندی شوند و برای آنها به کمک کاربران چاره‌جویی شود. هر مشکلی باید به طور علنی بررسی شود. از کاربران انتظار می‌رود مشکلات و سوالات خود را در بخش پشتیبانی با بالایار مربوطه مطرح کنند. تاکید می‌کنیم از این پس تیم بالاترین به هیچ‌وجه به طور خصوصی پاسخگوی سوالات کاربران (حتی شما دوست عزیز) در محیط خارج از بالاترین و اتاق‌های خصوصی نخواهد بود. هر کدام از اعضا بالاترین که با نام خود در هر موردی نظری ارائه کنند این نظر به عنوان نظر شخصی آنها تلقی می‌شود و نسبت دادن آن به سیاست کلی بالاترین از نظر ما قابل قبول نیست.

• بالاگروه آمار: این گروه بر اساس آماره‌ها تلاش خواهد کرد به طور دائم وضعیت بالاترین را تحت نظر داشته باشد و در صورتی که ناکار‌آمدی اولیه در هر بخش از سیستم دیده شود قبل از بروز مشکل بزرگ‌تر آن را برطرف نماید. همچنین این گروه گزارشهایی در مورد عملکرد بالاترین تنظیم خواهند نمود.

۶- از یک‌دست بودن کاربران بالاترین و شایع‌تر بودن ایده‌ای خاص در بین کاربران بسیار شنیده‌ایم. مهمترین عامل گوناگونی کمتر ایده‌ها را شاید بتوان به روش عضویت یعنی روش دعوتنامه نسبت داد.

راه حل: در صورتی که در عرض چند ماه آینده از کار‌آیی عملکرد بالایاران در اداره بالاترین مطمئن شویم احتمالا خواهیم توانست عضوگیری بالاترین را بدون دعوتنامه ادامه دهیم.

یک دیدگاه

  1. علیرضا

    نه به اینکه حاضر نبودید اختیاری به کاربرها بدید نه اینکه تا خرخره اختیارات رو دارید میدید به کاربرها. آشپزتون کیه که آشهاتون یا شوره یا بی نمک؟

  2. ج

    خوبه و خسته نباشید. اگر کاستی هم داشته باشه به مرور زمان خودش را نشون می دهد و راه حلش هم پیدا می شود. ممنون بابت همه توضیحات.