قسمت اول – چکیده‌ای از اتفاقات

رویۀ بالاترین در گذشته این بوده که هرلینکی، با هر مضمونی، ولو انتقاد تند به تیم بالاترین یا اطلاعات غلط نسبت به عملکرد بالاترین یا دعوت به تحریم توسط کاربران، داغ شود و به صفحۀ اول برسد. این از جذابیتهای بالاترین برای کاربران، خوانندگان و حتی تیم بالاترین بوده و هست. هنوز هر کجا دو بالاترینی باشند، یادآوری خاطرات دلاوریهای جنگهای کازرون و ممسنی هم هست. جامعۀ مجازی بالاترین مثل یک جامعۀ واقعی اعتصاب و شورش داشت! هر بار کاربران احساس می‌کردند تیم بالاترین به حرف آنها گوش نمی‌کند با آشوب و شورش حرف خود را به کرسی نشاندند. قدیمیهای بالاترین ماجرای عوض شدن لوگوی بالاترین برای عید فطر، بالامحفل و ماجرای قوانین ضمنی را به خاطر داشته باشند. کارزارهای سهمگین بین گروه‌های مختلف کاربری نیز کم نبوده‌اند. ما هم معمولا ناظر حافظ صلح بودیم و اگر تعداد شکایات از حد معمول می‌گذشت با کمی مداخله و اجرای چندین تحریم اجتماعی، یعنی تعلیق حسابهای کاربری هر دو سوی درگیر ماجرا ختم به خیر می‌شد. معمولا بعد از مدتی هم با میانجیگری ناظران بی‌طرف باز هم همه دور هم جمع می‌شدند. آن زمان بالاترین جوان بود و این مسایل معمولا راحت حل و فصل می‌شد و کار به جای باریک نمی‌کشید.

بعد از اتفاقات خرداد ۸۸ و اضافه شدن کاربرانی که بالاترین را تنها یک وسیله با هدف سیاسی می‌دیدند، جو تا حد زیادی عوض شد. بالاترین از یک طرف مورد حملۀ بیشتر حکومت قرار گرفت و از طرف دیگر، پاره‌ای گروه‌های سیاسی که اکثریت بالاترین را همسو با گرایشات خود نمی‌دیدند، شروع به خصومت‌ورزی با بالاترین کردند. کاربران جدید که به وب‌سایت به عنوان وسیله‌ای برای پیشبرد هدف سیاسی خود نگاه میکردند، کمتر به قوانین وب‌سایت اهمیت میدادند و در بعضی موارد، اقلیت‌های فکری و عقیدتی در وب‌سایت را کمتر برمی‌تابیدند. تیم بالاترین هم از یک طرف با حجم بیشتری از مشکلات تکنیکی به دلیل بیشتر شدن حجم بازدیدکنندگان و حملات علیه سرور، و از طرف دیگر حجم بیشتری از شکایات به دلیل درگیری‌های سیاسی روبرو می‌شد.

یک تغییر جدی در یک سال اخیر این بود که برخلاف گذشته که آشوب و شورش‌های وب‌سایت برای کاربران یا جنبه تفریحی یا خواسته‌های مشخصی جهت بهبود بالاترین بود و بعد از یکی دو هفته پایان می‌گرفت، این بار عده‌ای به دلایل سیاسی به هم ریختگی بالاترین و یا حتی نابودی بالاترین را به سود خود می‌دیدند و در زمانهایی که مشکلی بین کاربران و یا بین کاربران و تیم بالاترین بوجود می‌آمد، از حل مسالمت آمیز آن جلوگیری می‌کردند. مثلا قبل از ۲۲ بهمن پارسال، عده‌ای سعی در بهم ریختن وب‌سایت داشتند. در جدیدترین نوع این رفتار، دوماه پیش لینکهای تمسخرآمیز ضدمذهب مشاهده شد. در مورد اخیر راه حل بسیار معقولانه‌ای پیشنهاد شد که همان گذاشتن فیلتر انتخابی برای لینکهای تمسخرآمیز ضدمذهبی بود. متاسفانه عده‌ای حتی پس از پیدا شدن این راه حل نیز کاربران را دعوت به تحریم می‌کردند و تیم بالاترین را با بدترین صفات خطاب میکردند.

در گذشته‌ها چون این اتفاقات موسمی بود، معمولا ما دخالتی نمیکردیم و به زودی همه چیز تمام می‌شد. منتها این بار همانطور که گفتیم، برای عده‌ای این دیگر تفریح نبود، بلکه اهداف سیاسی برای ضربه زدن به بالاترین پشت این ماجرا بود. همراه با این مساله، ما همزمان با دو بحران دیگر روبرو شدیم. چندین کاربر در روز عاشورا با ارسال یک ویدیوی جعلی و زدن موضوع داغ در بالاترین، سعی در ضربه زدن به اعتبار بالاترین را داشتند. متاسفانه در ماههای اخیر چندین مورد دیگر سوء استفاده از بالاترین برای انتشار اخبار جعلی اتفاق افتاده است.
بحران دیگر هم این بود که ما متوجه شدیم که چند کاربری که در به هم ریختن وب‌سایت سهم عمده‌ای داشتند از چندین دامنه که در مورد آنها گزارش بدافزار وجود دارد به بالاترین لینک می‌دادند.

متاسفانه در هفته‌های منتهی به بسته شدن حساب‌ها، به دلیل حجم تبلیغاتی که علیه تیم بالاترین شده بود و درگیری‌های به وجود آمدۀ داخل وب‌سایت، حجم زیادی از شکایات به دست ما رسیده بود که عملا برای ما رسیدگی به این دو مسالۀ جدی یعنی انتشار اخبار جعلی و لینک‌های بدافزار غیر ممکن شده بود. بدتر از همه این بود که ما هیچ برنامه‌ای برای رسیدگی به چنین بحرانهایی نداشتیم. به قدری تبلیغات منفی علیه تیم بالاترین شده بود که امکان گفتگو و درخواست از کاربران برای حفظ نظم و آرامش از ما سلب شده بود تا ما بتوانیم با حجم کمتری از شکایات روزانه روبرو باشیم و به حل دو مسالۀ اخبار جعلی و بدافزار بپردازیم. وضع عملا به اینجا رسیده بود که اگر سریعا در مورد مسالۀ خبرجعلی اطلاع رسانی میکردیم (در زمانی که هنوز همه جوانب برای ما روشن نبود) امکان این که به کسی اتهام نادرست بزنیم وجود داشت و می‌توانست به مشکلات بیشتری منتهی شود.

در مورد مسالۀ دومینهای بدافزار هم همینطور بود. واقعا ایده‌آل این بود که اعتماد بین تیم بالاترین و کاربران مثل گذشته می‌ماند و ما تنها اعلام میکردیم که الان دو مشکل داریم که به همۀ جوانب آن آگاهی نداریم و به چند روز یا چند هفته وقت نیاز داریم که آنها را حل کنیم یا از افراد متخصص برای حلش کمک بخواهیم و شما هم کمک کنید که دردسر دیگری در وبسایت درست نشود و جو دراین مدت آرام بماند و به کارخبررسانی وبسایت که مهمترین کار وبسایت است خدشه‌ای وارد نیاید و یا اینکه برای حفظ امنیت کاربران چند اکانت به تعلیق در بیایند تا روشن شود آیا گزارش بدافزار در مورد دومینهایشان صحیح است یا خیر. منتها تبلیغات منفی که اکثرا در خود وب‌سایت بر علیه تیم بالاترین انجام میگرفت به حجمی رسیده بود که این امکان نیز از ما گرفته شده بود.این اقدام به بستن اکانت‌های ناشران خبر جعلی، فرستندگان لینک از دومین‌های مشکوک به آلوده بودن به بدافزار، چند حسابه‌ها، بستن اکانت‌های پارک شده، بستن اکانت‌های یک عده دیگر که با تعمد در غلط نوشتن اسم بعضی از استان‌های ایران تعداد شکایات بالاترین را بالا برده بودند و علیرغم ارسال ایمیل تذکر بالاترین به طور مکرر اسامی استانهای ایران را با حروفی متفاوت از املای رایج آنها می‌نوشتند تا باعث فریب وب‌سایتهای جستجو شوند، همچنین عده‌ای کاربر دیگر که به فحاشی و هرزه‌گویی به تیم بالاترین مشغول بودند منجرشد.

ما با موضوع اخبار جعلی بسیار قاطع برخورد کردیم و در آینده هم این موضوع را خیلی جدی خواهیم گرفت. مسالۀ حفظ امنیت کاربران از همه مسائل برای ما مهم‌تر است. بنابراین به سرعت این دامین‌ها و کلیۀ شناسه‌هایی که از این دامین‌ها لینک ارسال کرده بودند مسدود شد. در این میان، کاربرانی نیز بودند که انتقاد معمول آنها را به اشتباه تلاش برای ایجاد بی‌نظمی تلقی کرده بودیم و حساب آنها به اشتباه مسدود یا تعلیق شد. از این مساله متاسفیم و از آنها جدا پوزش می‌خواهیم. تمام تلاشمان را کردیم که اکثر این حسابها را بسرعت بازکنیم و اگر کسی از قلم افتاده لطفا به بالاترین سریعتر ایمیل بزند.

مشکلات بوجود آمده از یک طرف بدلیل امکانات کم تیم بالاترین، و از طرف دیگر به دلیل پایین آمدن اعتماد بین کاربران و تیم بالاترین رخ داد. در این چند هفته با اینکه بالاترین از طرف عده ای زیرحمله قرارگرفت، اما از طرف دیگر خیلی از دوستداران بالاترین با ارایهٔ راهکارهایی به کمک تیم بالاترین آمدند. با توجه به این پیشنهادها راه‌کارهایی مدون شد که در نوشته‌ای مجزا ارایه خواهد شد. در مورد بسته شدن حسابها موارد مختلف را بطور مشخص‌تر در نوشته جداگانه‌ای آورده‌ایم. اگر در موردی زیاده‌روی شده هم بطور مشخص عنوان شده است.

یک دیدگاه

  1. haneef

    خوشحال شدم مديران بالاترين درفضاي مثبتي كه بوجودآمده برخي ازانتقادات روپاسخي درخوردادند.به اميداينكه اين فضاي دوستانه بابازگشتن كاربرانيكه احتمالا به نحواشتباهي اكانتشان مسدودشده واين باعث دلخوري آنها شده ادامه پيداكند.پاينده باشيد

  2. haneef

    حساسيت مديران بالاترين درخصوص مسائل اعتقادي واشاره ايكه درخصوص لينك جعلي عاشوراداشتندباعث مباهات من شد.اينكه تيم بالاترين باحساسيت به اعتقادات مردم ايران نگاه ميكندوبرداشت صحيحي ازاوضاع ايران دارندمسئله كوچكي نيست .وباعث خواهدامكان ترويج اين سايت واستفاده ازان بيشترفراهم شود.

  3. الف. میتو سپهر ( آبنوس)

    بادرود..خدمت شما رعایت قانون درسایت بسیار اهمیت دارد متاسفانه تعداد اندکی کاربر متخلف و وابسته به یک گروه تروریستی وجود دارند که می خواهند سایت رادراختیار اخبار دروغ سایت های گروه منفور رجوی قراردهند.. این چند نفرضدقانون وفحاش وضد دموکرات هستد وصلاحیت کار دربالاترین راندارند بنده بارها بادلیل ومدرک این چند نفر خلاف کار را معرفی کرده ام وشما فقط به پنهان کردن برخی از تخلفات آنها بسنده کرده اید واین کافی نیست با متخلفین باید برخورد جدی کرد کسانی که فرق نقد وتوهین را نمی دانند باید یاد بگیرند ایندو باهم تفاوت داردند برخی به ادیان بجای نقد توهین می کنند.. نقد لازم است وهیچ عقیده ای نباید خودرا ازنقد مصون بداند از جمله باورهای دینی و لی متاسفانه مرز بین نقد وتوهین هنوز شناخته شده نیستند..